Miniatűr siklócsapágy extrém hőmérsékletekhez

Az igus bemutatta az új, nanotechnológiával készült polimer siklócsapágyát, amely egyáltalán nem igényel karbantartást és igen nagy hőmérsékleteken üzemeltethető. Az iglide X6-os anyagot sokkal nagyobb kopásállóság jellemzi a 250 °C-os üzemi hőmérsékleten, mint bármilyen korábbi, nagy teljesítményű siklócsapágy polimer anyagát.


A T500-ból készült polimer siklócsapágyak már az 1980-as évek közepe óta jelen vannak a piacon. Ezek hosszútávon is üzemképesek a -100 és 250 °C közötti hőmérséklet tartományon, de rövid ideig még akár a 315 °C-ot is elbírják. 250 °C-on ezek a csapágyak akár 150 MPa felületi nyomással is terhelhetők, valamint ellenállnak a legtöbb vegyszernek és csak igen csekély nedvességet szívnak magukba.

Széleskörű vizsgálatok és tesztek bizonyítják, hogy az igus iglide X6-os anyaga, hatszor nagyobb kopásállósággal rendelkezik, mint a T500, valamint sokkal jobbak a relaxációs tulajdonságai. Ehhez pedig már csak extraként társul, hogy az iglide X6 sokkal jobban ellenáll a vegyszerekkel szemben is.

Az új iglide X6-os polimerből készülő siklócsapágyak a 10^-9 m-es mérettartományban, 24 különböző méretben kaphatók.