Sinumerik 840D sl ShopTurn 7.5

Könnyedén programozható B-tengely a marógépeken – Sinumerik 840D sl ShopTurn 7.5-el a megoldás, hogy tökéletes marógépe legyen.

Bielefeld-ben, a DMG saját kiállításán a látogatók meggyőződhettek arról, hogy a ShopTurn lehetővé teszi a komplex marási munkálatok hatékony kivitelezését és a marógép egyszerű használatát. Megtekinthető volt egy összetett esztergálási és marási munkafolyamat programozása egy Sinumerik 840D sl és ShopTurn párossal felszerelt Glidemeister CTX beta 1250 TC berendezésen. A bemutatógyártmány a neves, olasz Ducati vállalat motorkerékpárjaihoz való kuplung nyomólap volt. A Ducati rajongók körében igen közkedvelt ez a különleges nyomólap, mivel egy további vizuális extrát jelent a motor karakteres hangja mellett.

Sinumerik 840D sl ShopTurn 7.5

A kiállításon bemutatták a kontúr elkészítésének és a fém eltávolításának folyamatát a hozzájuk tartozó ShopTurn marási ciklusok segítségével. A bemutató fénypontja a kuplung nyomólap marási és fúrási munkálataihoz tartozó B-tengelyes programozásnak az ismertetése volt. A résztvevőknek kifejezetten tetszett, hogy milyen könnyen érthető a munkafolyamatok programozása. A forgató ciklus egyszerűen beforgatja a B-tengelyt a kívánt felületre, és innentől a szöget bezáró felületen pontosan ugyanúgy lehet programozni, mint az elülső vagy az oldalsó felületek esetén. Az összes fúró és maró folyamat a megszokott módon használható.

A programozási hibák elkerülésének érdekében a teljes megmunkálás, beleértve a B-tengelyes folyamatokat is, leellenőrizhető egy szimuláció segítségével. A folyamatoknak ez a megnövekedett megbízhatósága teszi a műhelyprogramozást egyre vonzóbbá. Összetett, többtengelyes és egyidejű megmunkálásra is van már lehetőség egy B-tengellyel felszerelt maróberendezésen. A teljes ShopMill eszköztár, ideértve a beforgatást is, be van ágyazva a ShopTurn rendszerbe, és az azonos kezelőfelület lehetővé teszi a mart-esztergált alkatrészek igen gyors elkészítését.

Nem szükséges semmilyen különleges programozási tudás a folyamatos grafikus támogatásnak köszönhetően. A B-tengely nem csak maráshoz használható, hanem irányzott esztergáló és fejlett többfunkciós szerszámok esetén is.

A ShopTurn univerzális műhelyprogramozása a ShopMill maró eszköztárával felszerelve, és mindezt egyetlen felhasználói felületen; ennél hatékonyabb vezérlés nehezen képzelhető el.