Haas VF-12 függőleges megmunkáló központ

Különlegesen nagy méretű Haas függőleges megmunkálóközpont egy darabból forgácsolt alkatrészekhez
Mivel a repülőgépgyártás egyre inkább az egy darabból forgácsolt gépvázalkatrészek és a nagy kompozit szerkezetek felé mozdul el, egyre nagyobb az igény a nagy mozgástartományú megmunkálóközpontokra. A Haas Automation Inc. VF-12 függőleges megmunkálóközpontja könnyedén ellátja a repülőgépgyártás, az autóipar és a formakészítés területén jelentkező, nagy méretű megmunkálással járó feladatokat.

A Haas VF-12 függőleges megmunkálóközpontjának mozgástartománya 3810 x 813 x 762 mm (xyz), és rendelkezik egy 3810 x 711 mm-es T-hornyos asztallal. 40- és 50-kúpú kiépítésben, 10 000 f/perc orsósebességgel is elérhető. Az alapfelszereltséghez tartozik többek között az oldalra szerelt szerszámcserélő, a forgácskihordó rendszer, a programozható hűtőfolyadék-fúvóka, a menetfúrás merevmegfogással, a 360 literes hűtőrendszer, a 15″ képátlójú színes LCD monitor és az USB-port.

Haas VF-12A 40-kúpú változatban a VF-12 14,9 kW kettős vektoros orsóhajtással 7500 f/perc fordulatra képes, és 102 Nm nyomatékot ad le. Az alapfelszereltséghez hozzátartozik a 24+1 szerszámos oldalra szerelt szerszámcserélő, de opcionálisan elérhető a 40+1 szerszámos változat is. A nagy sebességű munkához egy 10 000 f/perc sebességre képes főorsó is elérhető, és mind a 7500 f/perc, mind a 10 000 f/perc sebességű változatban rendelkezésre áll egy kétsebességes, sebességváltós, 339 Nm nyomaték leadására képes orsó is.
A VF-12 50-kúpos változatában egy 7500 f/perc sebességre képes sebességváltós főorsó található, amely a nagy teljesítményű forgácsoláshoz 610 Nm nyomatékról gondoskodik. Az orsó meghajtását egy 22,4 KW teljesítményű vektor kettős hajtású rendszer végzi, amely a nagy tartományban elérhető konstans teljesítményleadás érdekében képes a menet közbeni csillag-delta átkapcsolásra. Az alapfelszereltséghez tartozik a 30+1 szerszámos oldalra szerelt szerszámcserélő is, valamint opcionálisan elérhető egy 10 000 f/perc sebességű sebességváltós orsó is.
A VF-12 gép masszív öntöttvas kialakítása, háromszöges merevítésű széles öntvényei és a nagy teherbírású tartókarjai megakadályozzák az alapváltozást és csillapítják a rezgéseket, hogy a berendezés kiemelkedő pontosságot és állandó visszaállási pontosságot érhessen el. A rendkívüli pontos pozícionálás eléréséhez opcionálisan lineáris (üveg) mérőrendszer is elérhető. A kiváló termelékenységet támogató kiegészítők között elérhető továbbá nagy nyomású főorsón keresztüli hűtőrendszer, 4. és 5. tengelyhajtás, nagy sebességű megmunkáló szoftver, vezeték nélküli intuitív bemérőrendszer rendszer, és egyéb berendezések.
A Haas által az Egyesült Államokban gyártott VF-12 függőleges megmunkálóközpontot a Haas gyári képviseleteinek egész világra kiterjedő hálózata, az iparág legkiterjedtebb támogató és szervizrendszere támogatja.