Fanuc Oi-D vezérlők

Fanuc Oi sorozat D modelA kiemelkedően jó ár-teljesítmény aránnyal rendelkező vezérlők, a Fanuc Series Oi-D modelljei hatalmas újítást jelentenek a CNC-k területén. A készülék nano interpolációs lehetőséggel is rendelkezik, ami kielégíti a nagysebességű és az összetett megmunkálások, valamint a gyors utántöltés igényeit.

A világszerte több, mint 450 000 felszerelt egységgel a Fanuc Series O / Oi az öt kontinensen leginkább elterjedt CNC. Legújabb tagjával, az Oi-D modellel a sorozat mára még erősebbé és még sokoldalúbbá vált, amivel szilárdan megőrzi vezető pozícióját a kategória hasonló termékeivel szemben. A Series Oi-D vezérlők egyre hatékonyabbak, köszönhetően az elérhető legmodernebb hardvernek, a további beépített funkcióknak, amik leegyszerűsítik az eszköz működését, valamint a máig csak a magasabb kategóriájú termékekben megtalálható személyre szabás lehetőségének. A maráshoz tervezett Oi-MD széria öt tengelyt és két főorsót tud vezérelni. Az esztergálásra specializált modell, az Oi-TD pedig két csatorna maximum nyolc tengelyének és három főorsójának irányítására képes.

Napjainkban az O sorozat modelljeihez is elérhetők különböző, újonnan fejlesztett funkciók, mint például a „Syncronous Control”, a „Composite Control” és a „Tool Post Interference Check”. A „Composite Control” lehetővé teszi a független orsókon működő eszközök pozíció vezérlésének egymás közti cseréjét. A „Synchronous Control” funkció egy egyszerű megoldás, mellyel a gépkezelő könnyedén összehangolhatja két főorsó sebességét. A „Tool Post Interference Check” pedig megakadályozza az egy tengelyen dolgozó két eszköz összeütközését. Továbbá az új funkciók közt megtalálható még az úgynevezett „Dual Check Safety”, ami a világszinten elfogadott szabványoknak megfelelően, a kezelők és a berendezés biztonságának érdekében folyamatosan felügyeli a gép legkényesebb összetevőinek működését.

Az üzemeltetők számára további előnyt jelenthet a „Fanuc Manual Guide I” használata, ami jelenleg 10.4’’-os kijelzővel elérhető a Series Oi-D modelljeihez is. Ez a szoftver két programozási módot tesz lehetővé egyetlen eszközben. A felhasználó igényeitől függően, a kezelő választhat a leegyszerűsített interaktív programozási mód és a szabványos DIN ISO megoldás között. A régi eszközök korszerűsítésének megkönnyítésére az Oi-D modellek 10.4’’-os kijelzőjének és a kezelőfelületének alakja, valamint méretei megegyeznek a korábbi generációs modellekével. Az új analóg csatlakozó megkönnyíti a legújabb és legfrissebb technológiák egy már működő berendezéshez való csatlakoztatását, mindezt a már meglévő analóg meghajtó cseréje nélkül.

Egy új CNC modell, a független, Series Oi-D is bejelentésre került, amely lehetővé teszi a beépített PC funkciókkal rendelkező Panel I és a Windows XP operációs rendszer egyesítését. A Panel I segítségével a felhasználók teljes mértékben egyedi munkafolyamatokat fejleszthetnek ki a speciális megmunkálásokat végző szerszámgépek számára. A Series Oi-D egy másik jellegzetessége az a további beállítási lehetőség, amivel a vezérlő rendszer az ügyfél különleges igényeinek megfelelően alakítható ki. A kezelőfelület személyre szabható a „C Language Executor” és a „Fanuc Picture” szolgáltatásoknak köszönhetően. A termelők számára az jelenti a legegyszerűbb megoldást, ha PC-n állítják be kezelőfelület tulajdonságait, majd ezt átküldik a CNC-re. A beépített Ethernet csatlakozó jelentősen leegyszerűsíti az adattovábbítást, de emellett a vezérlő egységek PCMCIA csatlakozóval is rendelkeznek a flash memóriakártyák számára.